bg | en

Ендодонтия

Какво всъщност представлява ендодонтското (кореново) лечение?

Старателното препариране на сложната триизмерна кореноканална система на зъба (ендодонта), нейното оформяне и почистване, представлява решавaщ етап за дългосрочния успех на ендодонтското лечение. Препарирането на кореновите канали е най-трудния етап на ендодонтското лечение, доста трудоемка процедура, която изисква старание и спокойствие от страна на зъболекаря и търпение и готовност за сътрудничество от страна на пациента. Целта на почистването на кореновите канали е редуцирането броя на микроорганизмите в канала, посредством циркулярно остъргване на инфектирания дентин от стените на канала.

Промиването на кореновите канали с антибактериално действащи и разтварящи тъканите разтвори, представлява съществена част от механичната обработка. То цели да повлияе недокоснатите от кръглата пила стени на триизмерния коренов канал, недостъпните за пилата участъци.

Дори обработката на кореновия канал да се разглежда като решаващ етап от еднодонтското лечение, то е само една от стъпките, които стоматологът прави в усилията си да съхрани и запази зъба на пациента, за да може да продължи да изпълнява своята функция в устата и да спести на пациента скъпоструващи (мостове, импланти) конструкции, които да възстановят липсата на извадения зъб.

Крайната цел на лечението на ендодонта е запълването на корено-каналната система - биосъвместимо, херметично запечатване на разширените коренови канали до техния връх (физиологичното стеснение). Така се постига изключване на достъпа на течности или бактерии от устната кухина по продължение на корено-каналната система. Доброто запечатване на кореновите канали най-често се проверява с рентгенова снимка, на която кореновият пълнеж трябва да достига върха на корена – това се проследява като бяла лентичка (силна сянка), вървяща по осевата линия на канала до върха на корена.

Пациент с хроничен грануломатозен  локализиран периодонтит (гранулом)

Пациент с хроничен грануломатозен
локализиран периодонтит (гранулом)

Снимка след  проведено екзактно  ендодонтско лечение

Снимка след проведено
екзактно ендодонтско лечение

6 месеца след лечението

6 месеца след лечението

Адрес: гр.София, жк. Стрелбище, ул. Нишава 123
Тел: +359 02 869 11 96, +359 877 406 208
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работни дни от 8:00 до 17:00 часа
Събота и Неделя почивен ден