bg | en

Лечение на кариес

Кариес

Кариесът е инфекциозно заболяване ,което води до разрушаване на твърдите зъбни тъкани-емайл и дентин.Най- честите симптоми са  появата на болка при прием на студени, сладки храни и течности.Когато кариесът не е обхванал  голяма площ от зъба или в дълбочина не е увредил  сърцевината на зъба, проблемът се решава с поставянето на обтурация(пломба) в едно посещение.

 

При по- големи разрушения е възможно зъба и липсващата част от него да се възстанови с инлей или овърлей.Те могат да бъдат изработени от фотополимер или керамика в зъботехническа лаборатория, след което се залепват към зъба със специални цименти.Понякога зъбният кариес  протича безсимптомно, ето защо профилактичните прегледи са важни.

Пулпит

Най -честото усложнение на кариеса е пулпитът. Тогава деструктивният процес е навлязъл дълбоко в сърцевината на зъба. Характерен симптом е нощната болка. Лекува се с така нареченото ендодонтско(кореново)лечение.Ако не се вземат мерки за лечението на пулпита, инфекцията от кореновите канали може да засегне заобикалящите зъба тъкани и да се развият различни усложнения : периодонтит,абсцес,киста.

Периодонтит

„Зъбът е умъртвен преди години ,а боли когато се храня и при почукване на зъбите”- това най-често съобщава пациентът при периодонтит.Недобре запълнените коренови канали и недоброто кореново лечение ,а в много случаи нелекуван навреме пулпит, могат да доведат до периодонтит.Това е усложнено заболяване на кореноканалната система на зъба, при което най- често около апексите(върховете на корените) на зъба се оформя торбичка – гранулом.Когато е възможно тези усложнения се лекуват посредством методите и принципите на съвременната ендодонтия,но когато има допълнителни фактори при които не е възможно консервативно лечение,се налага екстракция(вадене) на зъба.

Адрес: гр.София, жк. Стрелбище, ул. Нишава 123
Тел: +359 02 869 11 96, +359 877 406 208
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работни дни от 8:00 до 17:00 часа
Събота и Неделя почивен ден