bg | en

Пародонтология

Пародонтологията е раздел от денталната медицина, който се занимава с етиологията, клиниката, профилактиката и лечението на заболяванията на пародонта. Възпалителните заболявания, ангажиращи само гингивата (венеца) се дефинират като гингивити, а тези ангажиращи целия пародонтален комплекс (периодонциум, цимент и алвеоларна кост) - като пародонтити, доскоро познати като пародонтоза.

В основата на тези заболявания са зъбната плака и зъбния камък. Плаката се състои от бактерии, хранителни остатъци и клетки на организма. Ако не бъде периодично отстранявана, плаката минерализира, под действиетo на минералите в слюнката, храната, водата и се превръща в зъбен камък. Натрупването му върху зъбните повърхности води до възпаление на венците, характеризиращо се със следните симптоми - кървене, подуване и зачервяване, както и лош дъх. Важно е да се знае, че гингивитът е първата и най-начална фаза на пародонталното заболяване, както и че това състояние е напълно лечимо.

Нелекуваният гингивит обикновено са задълбочава в пародонтит. При това заболяване възпалителният процес вече е достигнал дълбоките слоеве на пародонта и е довел до загуба нивото на костта, която поддържа зъбите. Нелекуваният пародонтит може да доведе до загуба на зъби!

Ето защо са необходими чести профилактични прегледи, редовно почистване на зъбната плака (от пациента) и зъбния камък (от стоматолога).

Рискови фактори за поява на пародонтит са още тютюнопушене, стрес, генетични фактори, общи заболявания и други.

Какво представлява самата процедура по почистване на зъбен камък?

В Smile clinic почистването се осъществява посредством ултразвуков апарат - безболезнено и безопасно, както и чрез ръчно инструментиране. Налепите и оцветяванията от чай, кафе, никотин и др. успешно биват отстранени с Air flow. Чрез комбинираното действие на воден шпрей, въздух и сода бикарбонат за няколко минути зъбите Ви възвръщат естествения си цвят и белота.

Почистените от зъбен камък и плака зъби, се полират за да може последващата грижа за тях да бъде улеснена. Гладките повърхности задържат по-малко плака и се почистват по- лесно. Пациентът получава инструкции за поддържане на оптимална орална хигиена, съобразени с индивидуалното състояние на зъбите и венците - продължителност и начин на четкане на зъбите, най-подходяща четка и паста за зъби.

Не пропускаме да напомним и колко важно е почистването на междузъбните пространства. В зависимост от индивидуалните особености ние препоръчваме конец или интердентални четки. За почистване на междузъбните пространства с интердентални четки, изработваме схема за да улесним пациента в това какъв размер четка е необходим за съответните места. Ако е необходимо се назначават медикаменти – води за уста, гелове, пасти съдържащи хлорхексидин, антибиотици. Определя се оптималния период за провеждане на контролни прегледи.

Адрес: гр.София, жк. Стрелбище, ул. Нишава 123
Тел: +359 02 869 11 96, +359 877 406 208
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работни дни от 8:00 до 17:00 часа
Събота и Неделя почивен ден