bg | en

Профилактиката на кариес

Кариесът е мултифакторно заболяване, зависещо от три основни групи фактори:

  • Устойчивостта на зъбите спрямо киселинно въздействие;
  • Зъбна плака и образуващите я микроорганизми;
  • Въглехидрати;

Ако не се лекува на време, кариесът може да прогресира и да се развият някои от усложненията му като пулпит и периодонтит. Нашата цел е ранното диагностициране на кариеса и профилактиката му.

Профилактиката на кариеса е комплексна дейност, насочена именно към създаване на резистентни структури и редуциране на патогенната ситуация. Правилното и осъществяване зависи от създаването на профилактични навици, а отговорността за това се разпределя по равно между пациента и стоматолога.

Ние предлагаме редица профилактични мерки да намалим риска от кариес:

  • Орална хигиена
  • Флуорна профилактика (ендогенна и екзогенна)
  • Профилактично покритие на фисурите (силанизиране)
  • Хранителна профилактика
  • Реминерализацията като неоперативно лечение на кариес

Орална хигиена

Професионално отстраняване на зъбен камък,плака и оцветявания от зъбните и коренови повърхности.

Инструкции и обучение на пациента за ефективен контрол на зъбната плака чрез четкане на всички зъбни повърхности минимум 2 пъти дневно след хране. Инструктиране за използване на четка за език, таблетки за визуализиране за зъбната плака в домашни условия.

Използване на интердентални четки и конци за зъби за почистване на труднодостъпните места, там където косъмчетата на четката за зъби не могат да проникнат. Конците за зъби се състоят от отделни нишки и са навосъчени или без восък. Тези, които са навосъчени по-лесно се поставят в междузъбното пространство и се препоръчват при пациенти с много плътни междузъбни контакти.

Химически контрол на зъбната плака. Води за уста, пасти за зъби.
Те действат по различни механизми: потискат образуването на зъбна плака, пречат на нейното прикрепване към зъба или я разпадат като по този начин улесняват механичното и почистване. Плакинхибиращите средства се включват като активни съставки в редица пасти, разтвори за жабурене, дъвки, таблетки, конци и др.

Флуорна профилактика

Има два основни вида флуорна профилактика:

Ендогенна: означава въвеждане на профилактични дози флуор през храносмилателния тракт. Съвременните методи за ендогенна доставка на флуор са следните: флуорирани питейни води, минерални води, таблетки, съдържащи флуор, флуорирана сол, мляко. Оптималната дневна доза флуор е 1 mg. С покачване на флуорната концентрация съществува риск от развитие на флуороза-ефект, при който по зъбите се появяват бели или кафяви петна и тяхната устойчивост намалява.

Екзогенна: това е външно, локално, местно прилагане на флуорни препарати. Прилага се след пробива на зъбите. Използват се 2 големи групи локални методи за флуорна профилактика:

1) Професионални - разтвори, гелове, лакове

2) Индивидуални - пасти за зъби, разтвори за плакнене, дъвки, конци, таблетки за дъвчене и др.

Силанизиране

Силанизиране - профилактично покритие на здрави, дълбоки фисури (цепнатини), ямки и бразди със силант.

Защо се налага това?

Постоянните зъби още с поникването си са предразположени към възникване на кариес поради по-слабата минерализация на повърхностния емайл. Освен това по дъвкателните им повърхности се намират фисури, ямки и бразди, които са предпоставка за ретенция на плака и развитието на фисурен кариес.

Какво представлява силантът?

Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при различни специфични условия. Ние в „Smile Clinic" предпочитаме фотополимеризиращите силанти, поради по-краткото време на втвърдяване и по-малката опасност от навлажняване на обработваното поле. С поставянето му ние целим да направим дъвкателната повърхност на зъбите по-гладка и достъпна за почистване от четката. По този начин плаката може да се премахва по-ефективно и рискът от кариес намалява значително.

Хранителна профилактика

Рационалното хранене влияе върху пълноценното изграждане на зъбите, пародонта и тяхното добро състояние. Важен момент в хранителната профилактика е да се намали количеството на приеманите въглехидратни лакомства, да се изключат междинните приеми на въглехидратни храни и напитки.

Храната трябва да се разпредели в три основни храненения. Всяко поемане на въглехидрати трябва да е съпроводено от хигиенни процедури: приемане на дъвка, изплакване на устата или най-добре-измиване на зъбите. Това се налага, защото захарите се мeтаболизират от микроорганизмите в устата до киселини, които разрушават зъбния емайл. Особено пагубни за уязвимите детски зъби са нискомолекулните въглехидрати (бонбони, близалки), чието приемане трае дълго и киселата среда в устата се поддържа доста време. Същият ефект имат газираните напитки. От значение е и вида на въглехидратната храна - да се приемат въглехидрати от групата на зърнените храни, млечната група, плодове, зеленчуци. Използването на храни с по-твърда консистенция (сурови зеленчуци и плодове) стимулира самопочистването.

Реминерализация като неоперативно лечение на кариес

Най-широко използваното и най-ефективното средство за реминерализация е на базата на аморфен калциев фосфат. Това е произвежданата от GC паста Tooth Mousse. Пастата се произвежда в четири плодови аромата и представлява локален крем с биоактивен Ca и P. Прилага се вечер, след индивидуална орална хигиена, като се нанася директно върху зъбните повърхности или използвайки предварително подготвени шини.

Адрес: гр.София, жк. Стрелбище, ул. Нишава 123
Тел: +359 02 869 11 96, +359 877 406 208
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работни дни от 8:00 до 17:00 часа
Събота и Неделя почивен ден